Artikel afbeelding

Vind je ook dat je te veel in je hoofd zit? Ga naar je buik!

Soms voelen we dat alles te veel wordt voor ons hoofd. Of dat we voortdurend aan het denken, analyseren en beoordelen zijn. Of we maken ons zorgen en piekeren de hele tijd. En we worden zo moe van al dat denken …

Klinkt bekend? Ik herken het zeker. En vaak is dat een van de voornaamste redenen waarom mensen naar mijn lessen komen. ‘Ik zit te veel in mijn hoofd en wil me meer gegrond voelen’, is wat ik vaak hoor.

Er is een zeer eenvoudige methode om minder in je hoofd en meer in je lichaam te zijn. Het gaat om het gebruik van de onderste ‘dantian’ in je onderbuik, ongeveer 3-4 vingers onder de navel en ongeveer dezelfde afstand binnenin. Een van de objectieven in Taiji, de Chinese krijgskunst die ik beoefen en onderwijs, is om alle bewegingen vanuit de dantian, een van de energiecentra in het lichaam, te maken.

We kunnen dat centrum van beweging ook gebruiken om uit ons hoofd te geraken.

Als je je meer ontspannen wilt voelen, zijn er twee dingen die je kan doen:

- Fysisch: Breng je zwaartepunt in het gebied van de dantian. Dat doe je door je gewicht meer naar voor in de voeten te brengen, met name in een gebied genaamd ‘yongchuan’, juist onder de bal van de voet.
Het is ook belangrijk dat het bovenste gedeelte van je lichaam vanuit de liesstreek lichtjes naar voren leunt. Dan valt het zwaartepunt samen met de onderste dantian – of zoals Dr Shen Hongxun, mijn leraar, het verwoordde, ‘het zwaartepunt kust de dantian.

Als je niet zeker weet of je goed staat, let op wat er gebeurt met de quadricepsspieren in de bovenbenen. Als je je gewicht in de hielen legt en het zwaartepunt meer naar de rug komt te liggen, voel je dat die spieren zich opspannen. Dit gebeurt automatisch, je kan niet verhinderen dat dat gebeurt. Wanneer je je gewicht meer naar voor in de voeten legt en het zwaartepunt in je buik ligt dan ontspannen die quadricepsspieren automatisch. Ze hoeven dan niet meer te werken om je recht te houden, aangezien je zwaartepunt echt in het midden van je lichaam zit.

En het zijn niet alleen de quadricepsspieren die ontspannen, maar ook de psoasspier, het diafragma en de sternocleidomastoidspier (de schuine halsspier). De ontspanning van deze spieren heeft veel positieve gevolgen voor je lichaam. Om er enkele te noemen: Je krijgt een diep gevoel van ontspanning, helemaal vanuit je hoofd naar beneden. Het kan aanvoelen alsof alle spanning naar de grond wegvloeit. En een meer ontspannen middenrif maakt je ademhaling dieper en een meer ontspannen schuine halsspier zorgt ervoor dat je stem meer ontspannen klinkt.

- Mentaal: Je kan ook gewoon je aandacht naar de onderste dantian brengen. Gewoon bewust zijn van dat gebied zal ook al je geest en ademhaling ontspannen. Je krijgt niet die diepe ontspanning van de vier spiergroepen waarvan sprake hierboven. Maar toch heeft ook je aandacht naar beneden brengen in je lichaam al een sterk gevoel van ontspanning.

- En er is eigenlijk een derde weg, namelijk zowel het zwaartepunt als de aandacht op hetzelfde moment naar de dantian. Dit zal het gevoel van kalmte nog sterker maken.

Ontspan je lichaam, ontspan je gedachten.

Hoe meer je het bovenstaande kunt doen, hoe meer je je ontspant in hoofd en lichaam. De eerste methode is het makkelijkst te gebruiken wanneer je staat of rechtop kan zitten. De tweede kan je eigenlijk altijd gebruiken. En zeker wanneer je je zwaartepunt niet naar voor kan verplaatsen, zoals wanneer je in een stoel of zetel zit waarin je alleen naar achter kan leunen, of wanneer je ligt.

En net als bij andere vaardigheden, hoe meer je het doet, hoe beter je wordt. Begin dus nu maar te oefenen!

Op October 17, 2018